پسوریازیس

پسوریازیس

از این بیماری تحت عنوان  “داء الصدف” یا بیماری صدف  نیز یاد میشود و علت این نام گذاری بروز برجستگی های پوسته داری بر سطح بدن است که نمایی شبیه صدف یا فلس ماهی بر پوست فرد مبتلا ایجاد می کند.در این بیماری هر دو عامل ژنتیکی و محیطی نقش دارند.

سیستم ایمنی نقش مهمی  در این بیماری ایفاء می کند.بدین صورت که سیستم ایمنی فرد اشتباهاٌ به علت فعالیت بیش از حد گروهی از سلولهای سیستم ایمنی  باعث رشد بیش از حد سلولهای پوست می شودو سلولهای جدید تکثیر یافته بجای چند هفته در چند روز رشد نموده و چون این سلولهای جدید برروی هم انباشته شده و باعث ایجاد بیماری پسوریازیس می شدند.علیرغم اینکه این بیماری پوست را درگیر میکند، این بیماری به هیچ وجه مسری نمی باشد.

عوامل بروز و تشدید:

عواملی نظیر استرس های روحی، برخی عفونتها مثل استرپتوکوک،چاقی،سیگار می باشد.ضربه های پوستی بریدگی و خراشیدن و آفتاب سوختگی های شدید هم در ایجاد پسوریازیس نقش دارند.برخی داروها  مانند   لیتیوم ( اعصاب) ، ایندرال (کاهنده فشار خون) و کلروکین (درمان و جلوگیری از مالاریا) در تشدید این بیماری نقش دارند.

تظاهرات بیماری :

این بیماری به شکلهای  مختلفی بروز میکند

پسوریازیس پلاک تایپ (پلاکی) و یا ساده

شایع ترین نوع بیماری پسوریازیس است که به صورت پلاکهای قرمز  با پوسته ریزی و با حاشیه مشخص در نواحی آرنج و زانو و پشت می باشد.اما میتواند هر ناحیه دیگری را درگیر کند.

پسوریازیس قطره ای

این فرم اغلب در بچه ها و بالغین جوان روی میدهد، معمولا پس از عفونت گلو به صورت نقاط قرمز و کوچک در تنه دیده می شدند که غالباً سیر خوب و خود محدود شونده ای دارد.

پسوریازیس پوسچولر

به صورت ضایعات چرکی در کف دست و پا . گاهی اوقات پوسچول ها در تمام بدن انتشار یافته و همراه با تب و لرز میباشند.

پسوریازیس معکوس

ضایعات قزمز و پوسته دار در نواحی چین های بدن مثل زیر بغل، زیر سینه و کشاله ران ونواحی تنا سلی.

پسوریازیس اریترودرمیک

نادرترین فرم بیماری پسوریازیس  است که در آن

درکل سطح بدن پوست نمایی سوخته گرفته است که همرا با خارش و درد است که این فرم از بیماری پسوریازیس می تواند تهدید گر حیات فرد نیز باشد.

پسوریازیس سر

با  پوسته های سفید نقره ای و خارش شدید  تظاهر میکند که گاهی  با   بیماری درماتیت سبورئیک(شوره سر) اشتباه می شود.

پسوریازیس ناخن

حدود یک سوم بیماران پسوریازیس دچار  درگیری ناخن میشوند که به اشکال مختلف بروز میکند:  گود شدن  نقطه ای صفحه ناخن، جدا شدن صفحه ناخن از بستر، افزایش ضخامت ناخن، شکنندگی ناخن و….

همراهی های بیماری

درگیری مفصلی به صورت آرتریت ( سفتی، تورم،درد ) یکی از همراهی های این بیماری میباشد که البته  در همه موارد رخ نمیدهد.چاقی و کمبود ویتامین d از همراهی های شایع بیماری پسوریازیس است که میتوانند جز عوامل تشدید بیماری نیز باشند.همچنین طبق مطالعات مشاهده شده که عوارض قلبی در افراد مبتلا به پسوریازیس شایعتر ایت.

تشخیص:

تشخیص با معاینه بالینی توسط متخصص پوست میباشد که گاهی طبق صلاحدید متخصص نیاز به انجام بیوپسی( نمونه برداری پوست) می باشد.

درمان

هنوز درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد  اما روشهای مختلف درمانی برای کنترل آن وجود دارد شامل درمانهای موضعی با پمادهای کورتیکو استروییدی یا ترکیبات کلسی پوتریول،انترالن،مهارکننده های کلسی نورین و….

و یا استفاده از نوردرمانی و یا داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی نظیر متوتروکسات،سیکلوسپورین ،نیوتیگازون و برخی داروهای جدید بیولوژیک نطیر اتانرسپت و آدالیمومب که بسته به صلاحدید پزشک بر اساس سن و وصعیت بالینی بیمار تجویز میشوند.

برخی نکات در مورد بیماری پسوریازیس :

این بیماری واگیردار نیست و از شخصی به شخص دیگر منتقل نمی شود.

بر خلاف تصور بسیاری از افراد، عامل بیماری پسوریازیس، عدم رعایت بهداشت فردی نیست.

ورزش و کاهش وزن می تواند به کاهش شدت و دفعات عود بیماری کمک کند. رژیم غذایی سالم شامل ماهی، و ویتامین دی کافی ،پروتئین بدون چربی، فرآورده های لبنی کم چرب و اجتناب از سیگار و الکل در محافظت بیماران از  شدت ضایعات پوستی و مشکلات قلبی بیماران بسیار موثر است.

امیدواریم این مطلب مفید بوده باشد اگر نگرانی یا سوالی درمورد این بیماری دارید در قسمت پرسش و پاسخ سایت یا در اینستاگرام با ما درمیان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *